Confiterad Citron

I december 2022 var jag på Ibiza och besökte en vän. Så inspirationen till den här galet goda konfiterade citronerna kommer från Finca La Placa, Ibiza.  Kvisttomat med  konfiterad citron och basilika. Serverad med ett ljuvligt surdegsbröd. 

Salt-inlagd citron, eller citron confit som det heter på franska, är en delikatess som ofta används som smaksättare i matlagning i Mellanöstern och Marroco och passar perfekt till tagine eller i en god couscous sallad med kyckling och saffrans aioli. Man kan även till exempel vänd ner några nypor riven citron confit i hemmalagat potatismos och servera till fisk. 




Det är alltså själva skalet av citronen man använder, men saften som samlas i botten av burken kan även användas till marinad eller dressing. Citronerna ska stå till sig i cirka en månad, men själva tillagningen av citronerna tar max 10 minuter. Gör det själv en gång, gillar du så gör flera fina små burkar som blir fina gå-bort-presenter. Jag lovar ett det är uppskattat!





Så här gör du:
3-4 ekologiska citroner
Ca 1 dl flingsalt
Ca 1 dl olivolja

1 väl rengjord glasburk (ca 500 ml) 

Skölj och skrubba citronerna noga. Skär sedan citronen så att du får 4 klyftor som hänger ihop nedtill. Strö rikligt med salt inuti citronen. Häll även ner några matskedar salt i botten av burken och packa citronerna så tätt och kompakt som möjligt i en väl rengjord, steriliserad glasburk. Häll över olja, salta mellan lagren och toppa slutligen med salt. Vänd burken ett par gånger så att allt blandas. Låt burken stå framme i ca 3-4 veckor. Vänd burken upp och ner så ofta du kommer ihåg så att saltet löser sig. Citronerna håller sig goda i ungefär 3-4 månader. Det är saltet som tar bort beskan och syran från citronen och kvar blir en fin arom och citrussmak som passar perfekt i matlagning. 




Tips: 

Du kan med fördel krydda till dina saltade citroner med förslagsvis: korianderfrö, fänkålsfrö, svartpeppar, kryddpeppar lagerblad, chili, kanelstång eller kardemummakärnor. Kryddorna, framför allt chili och vitlök, minskar även risken för mögelbildning. Citronerna får även ett skyddande ”lock” av olivoljan. 



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Pil Pil räkor...

kom i kontakt med ditt kraftdjur..

Vilken ärkeängel tillhör ditt stjärntecken?