Laga nyttig mat utan att det kostar skjortan..

Jag följer en del bloggar för att få tips, ideér och för att hålla mig lite "up to date". 

En matblogg som jag följer är "Nillas kitchen", jag gillar hennes alternativ på glutenfritt bakande, alternativ och allmänna tips för bra mat etc. Här kommer ett inlägg från hennes blogg om hur man kan laga hälsosam mat till ett bra pris. 



"Jag vill börja med att understryka en sak. Om en produkt eller råvara är väldigt billig bör vi i många fall bli misstänksamma… Vad saknas i framställningen av produkten/råvaran som gör att den kan vara så billigt? Om vi värderar oss själv bör maten vi äter få kosta det som bra mat kostar. Men! Det finns sätt att tänka både hälsosamt och ekonomiskt. 

1. Skriv inköpslista

Skriver du en inköpslista så håller du dig till den. Du är mindre benägen att styras av impulsköp eller specialerbjudanden, du köper bara vad du behöver. Du har en plan och är målmedveten när du går genom butiken.

2. Känn dig tillfredsställd innan du handlar

Studier visar att människor som handlar när de är hungriga är mer benägna att spendera mer, särskilt på mindre hälsosamma livsmedel, såsom med hög fetthalt och sötsaker. Om du är hungrig och måste handla just då – ät en liten påse nötter eller en frukt innan du går in i affären! Eller drick en juice eller smoothie. Prova och upplev skillnaden.

3. Laga fler portioner åt gången

Det mesta går att frysa in. Att frysa in mat behåller det mesta av näringen i maten. Gör storkok eller bara dubbla portioner och frys in – det sparar ganska mycket pengar i längden. För att inte tala om tid i köket! På kvällen har de flesta mer tid att laga mat. Om du inte gör storkok för att frysa in, se ändå till att det blir över middagsmat till lunch dagen efter. Ett toppentips är att köpa kokböcker från orientaliska kök för att hitta bra recept på smakrika grytor  på billiga råvaror med mycket näring.

4. Köp frysta grönsaker, frukt och bär

Fryst frukt, bär och grönsaker är underskattat. Superbra som back-up. Bra att ha i frysen: broccoli, blomkål, ärtor, spenat till soppor och wok. Mango, blåbär, hallon och andra bär till smoothies, pannkakor, gröt och fruktsallader. Grönsaker, frukt och bär som frysts in minskar nästan ingenting i näringsinnehåll.

5. Välj vegetariskt

Kött och fisk är oftast de dyraste livsmedlen. Sätt dig in i vegetarisk mat och hur du kombinerar bra måltider med näringsrika och ekonomiska grönsaker. Super-grönsaker som är mycket prisvärda och som du kan äta varje dag: kål av alla sorter, t.ex. vitkål och grönkål, rotfrukter t.ex. rödbetor, morötter, rotselleri, kålrot och sötpotatis. Ha alltid lök och vitlök hemma som är nyttiga och bra samsättare. Inspireras av asiatisk matlagning för massor av smak och näring!

6. Laga mat med baljväxter

Baljväxter, såsom bönor, linser och ärtor är några av de billigaste, mest näringsrika och hälsosammaste råvarorna. De är mättande, proteinrika och innehåller långsamma kolhydrater. De flesta behöver ett par veckor av tillvänjning till att äta mer baljväxter när man är ovan – efter det försvinner tarmsymtom så som gaser. Med burkar av t.ex. kikärtor, svarta bönor eller kidneybönor hemma i skafferiet kan du snabbt svänga ihop en gryta eller en mättande sallad. Tips: köp en kokbok med bra indiska recept – lins och bönrätter med mängder av smak!

7. Köp billigare styckdelar av eko-kött

Köttfärs är för det mesta billigt! Om du även är beredd att lägga lite mer tid på din matlagning har du råd att köpa styckdelar av ekologiskat kött varje gång.  Att välja en billigare styckdel såsom högrev eller bog kostar mindre men du kan fortfarande laga delikata måltider. Tex slow-roast (pulled beef t.ex.) eller olika grytor. Billigare styckdelar passar också bra till smakrika grytor. Inspireras av franska, indiska och persiska recept för unika och lyxiga smakupplevelser. 

8. Köp vilt, lamm och ekokyckling från frysdisken

Bitar och färs från vilt, lamm och hela eko-kycklingar är faktiskt ganska billiga om du köper dem frysta.

9. Laga från grunden

Att laga all mat hemma från grunden är i längden mycket, mycket billigare än att köpa färdigmat. Få in rutiner och köp upp dig på ett bra basskafferi så att du har förutsättningarna för att lyckas med god matlagning hemma.

10. Laga hel kyckling

Det billigaste sättet att köpa kyckling är att köpa den hel. Det är ofta betydligt dyrare att köpa två färdigskurna kycklingbröst än en hel kyckling. Gör en hel kyckling i ugn och frys in överblivet kött om det inte går åt med en gång. Använd till wok, sallader, pasta, soppor osv.

11. Storhandla online eller veckohandla

Spendera pengar för att spara pengar: Om du har ett välfyllt skafferi med råvaror som är bra för dig så är det lättare att göra positiva val varje dag. Det blir till och med roligt med matlagningen när inget saknas utan du har allt du behöver till hands. De stora leverantörerna online så som mathem.se har numera ett brett utbud. För att få tag på specialprodukter kan man handla från tex bodystore.se eller andra hälsokostaffärer online. Då kan man behöva vänta 3-5 dagar på leverans. Så handlar jag 1-2 ggr per månad trots att jag bor i Stockholm med de bästa butikerna relativt nära. Jag tycker det är bekvämt, det kostar inte mer och jag planerar mina inköp bättre.

12. Köp det viktigaste ekologiskt

Jag köper inte allt ekologiskt utan brukar prioritera det viktigast så som kaffe och te, bananer, ägg, kött, tomater, olja, grönsaker efter säsong osv… "

Källa: Text och bild: Nillas Kitchen

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Pil Pil räkor...

kom i kontakt med ditt kraftdjur..

Vilken ärkeängel tillhör ditt stjärntecken?