Golden Milk

Har du testat "golden milk"än? Om inte, så får du här tips om hur du kan göra det själv.


Golden milk är en riktig hälsoboost, passar perfekt nu när vi går mot vintertider, drick gärna på kvällen då den hjälper dej slappna av och förbereder dej för en god natts sömn. På sommaren kan du göra den kall, som en Frappe /Latte. 

Golden milk är en kryddblandning, du kan använda torkade kryddor, eller färsk ingefära och gurkmeja som du river ner och sparar som en kryddpasta eller som kryddblandning. 



Golden milk -Deija


Kryddmix:

8 msk färsk eller malen gurkmeja
4 tsk färsk eller malen ingefära
2 tsk malen kardemumma
2 tsk malen kanel
1-2 tsk kajennpeppar 
4 tsk malen svartpeppar
0,5 krm riven muskotnöt. 
1 tsk salt, gärna havssalt eller Himalaya salt.
0,5 krm malen nejlika.
Blanda kryddorna och förvara i en tätslutande burk. Om du bara använder torra kryddor kan du dubbla, trippla blandningen så du gör en stor sats direkt.
Om du väljer att använda färska kryddor kokar du ihop dem med lite vatten i några minuter, kör med mixerstav så det blir en tjock  "kryddpasta", häll upp på burk med tätslutande lock, förvara i kylskåp, håller ett par veckor. 

Till ett glas Golden milk tar du:
1 -2  tsk av kryddmixen                                       
1 dl av din favoritmjölk, havre, kokos, soja  etc.
1 dl vatten
 Honung eller agave, söta drycken efter smak.
Värm allt i en kastrull tills den är rykande het, drick och njut. Sila av drycken, kryddorna gör att det kan kännas lite "grusigt". 

Golden Milk -Deija



Nyckelingrediensen är gurkmeja, det är oxå den som ger den varmt guldgula färgen. Gurkmeja anses vara antiinflammatoriskt, stärka immunförsvaret, reglera blodsockernivån,  driva ur gifter ur kroppen. Och har visat sig hjälpa mot både IBS, depression och ledvärk. Örten har en lång tradition inom ayurveda, där den används för att just lindra smärta och hämma inflammation. den är även bra för hudproblem. 

Svartpeppar hjälper kroppen att upp gurkmejans fina egenskaper. 

Även ingefära är en tongivande ingrediens, särskilt smakmässigt. Ingefära används ofta för att stärka immunförsvaret eller lindra ledsmärta.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Pil Pil räkor...

kom i kontakt med ditt kraftdjur..

Vilken ärkeängel tillhör ditt stjärntecken?