Mera om Blodsocker dieten.....

Ledsen om jag nu tjatar om detta, men nu har jag hittat en veckas recept (på Expressen) som jag gärna delar med mig av, kan kanske vara bra att testa innan man kör hela 8 veckors perioden.

En vecka med blodsockerdieten – menyförslag

DAG 1
Frukost: Blåbärssmoothie med grönt te.
Lunch: Grillad paprika med fetaost och granatäpple.
Middag: Aubergine med lamm och granatäpple.
Kalorier: 810 kcal.

Recept middag (2 portioner) - 490 kcal.
2 auberginer delade på längden.
1 msk olivolja.
Salt och svartpeppar.
1 finhackad lök.
1/2 tsk malen spiskummin.
1/2 tsk paprikapulver.
1/2 tsk malen kanel.
200 g mager lammfärs.
1 msk pinjenötter.
1 msk tomatpuré.
2 msk granatäppelkärnor.
En näve bladpersilja, hackad.

Värm ugnen till 220 grader. Lägg in auberginen i en ugnsform med skalet nedåt. Gnid in med lite av olivoljan, krydda med en nypa salt och rikligt med svartpeppar och stek i ugnen i 20 minuter.
Värm under tiden resten av oljan i en stekpanna. Lägg i lök och kryddor och fräs på medelhög värme i 8 minuter. Lägg i kött, pinjenötter och tomatpuré, och stek i ytterligare 8 minuter. Precis innan det är färdigt rör du i granatäppelkärnorna. Ta ut auberginben ur ugnen och fördela lammfärsen jämnt mellan halvorna. Ställ in i ugnen i ytterligare 10 minuter. Servera garnerat med persilja.

Pocherat ägg med avokado, brittisk lunchtallrik och grönsakscurry med blomkålsris.
Foto: Bonnier fakta
DAG 2
Frukost: Pocherat ägg med avokado.
Lunch: Brittisk lunchtallrik.
Middag: Grönsakscurry med blomkålsris.
Kalorier: 790 kcal.

Recept middag - 300 kcal
Grönsakscurry: ger 3 portioner. Värm lite olja i en stor gryta, lägg i en hackad rödlök, fräs i 8 minuter eller tills den är mjuk. Tillsätt en tärnad röd paprika, 100 g tärnad svamp och en liten skalad och tärnad butternutpumpa. Blanda i 2-3 msk currypasta och 400 g krossade tomater. Koka upp och låt puttra i 25-30 minuter. Tillsätt en skvätt vatten om det behövs.
Blomkålsris: ett blomkålshuvud räcker till 4 portioner. Skär bort den hårda mittdelen och stjälkarna, och kör resten på pulsläget i en matberedare till gryn stora som riskorn. Sedan kan du antingen lägga över blomkålsriset i en värmetålig skål, täcka över med plastfolie som du sticker hål i, och köra på hög effekt i mikron i 7 minuter (du behöver inte tillsätta något vatten), eller breda ut blomkålsriset i ett tunt lager på en plåt och ställa in i en medelvarm ugn i 10-15 minuter. Smaksätt genom att vända ner lite hackad färsk koriander eller rostade spiskumminfrön.

Lågkolhydratmüsli, rödbetsfalafel och grönsaksfrittata.
Foto: Bonnier fakta
DAG 3
Frukost: Lågkolhydratmüsli
Lunch: Rödbetsfalafel.
Middag: Grönsaksfrittata.
Kalorier: 790 kcal.

Recept middag (2 portioner) - 320 kcal.
2 röda paprikor.
En liten skvätt olivolja.
3 hackade salladslökar.
2 pressade vitlöksklyftor.
200 g konserverade kikärter (1/2 burk), avrunna och sköljda.
1 tsk rökt paprikapulver.
100 g babyspenat.
4 stora ägg, uppvispade.
En nypa salt och nymalen svartpeppar.

Dela paprikorna i halvor eller fjärdedelar och kärna ur. Pensla lätt med olivolja och lägg dem på en plåt med skalet upp. Ställ in under mycket varm ugnsgrill och låt stå tills skalet blir svart och får blåsor. Lägg den varma paprikan i en plastpåse som tål värme och förslut väl. Låt svalna. Dra av det förkolnade skalet och tärna paprikaköttet grovt.
Värm olivolja i en stor stekpanna (ej med plastskaft) på medelhög värme och fräs salladslöken och vitlöken tills de mjuknat. Lägg paprikan i stekpannan tillsammans med kikärter och paprikapulver. Fräs allting tillsammans i cirka 5 minuter.
Lägg i spenaten och rör om tills den slaknat. Tillsätt ägg, salt och peppar och rör försiktigt för att blanda allt väl. Låt stelna på medelhög värme. Det bör inte ta mer än 2 minuter. Ställ in hela stekpannan under en mycket varm ugnsgrill så att ovansidan av frittatan stelnar. Det tar bara 1 minut för den att få lite färg och pösa upp.

DAG 4
Frukost: Portabellatoast med getost och pinjenötter.
Lunch: Sardindipp.
Middag: Foliebakad fisk.
Kalorier: 840 kcal.

Recept middag (2 portioner) - 370 kcal
2 bitar fiskfilé utan skinn (till exempel torsk eller kolja), 120 vardera.
2 tärnade tomater.
4 ansade salladslökar, skivade på diagonalen.
1 röd chilifrukt, urkärnad och strimlad.
1 skalad morot, skuren i stavar.
Saften från en lime.
1 msk soja.
En näve färsk koriander, hackad.
100 g gröna bönor.

Värm ugnen till 220 grader. Lägg varje fiskfilé på en bit aluminiumfolie på en stor plåt. Blanda tomater, salladslök, chili och morot i en skål och lägg hälften på varje fiskbit. Häll över limesaft och soja och vik ihop varje folieark till ett paket. Baka i ugnen i 15 minuter.
Koka under tiden de gröna bönorna. Servera fisken med bönorna till och strö över koriander.

Mandelsmör med äpple, frön och gojibär, varm halloumisallad samt kryddig kyckling med linser.
Foto: Bonnier fakta
DAG 5
Frukost: Mandelsmör med äpple, frön och gojibär.
Lunch: Varm halloumisallad.
Middag: Kryddig kyckling med linser.
Kalorier: 860 kcal.

Recept middag (1 portion) - 470 kcal
1/2 tunt skivad fänkål.
1/2 rödlök, skuren i tunna klyftor.
1 pressad vitlöksklyfta.
En näve färsk timjan.
En liten skvätt olivolja.
En nypa chiliflingor.
1 kycklingbröstfilé.
2 dl grönsaksbuljong.
Salt och peppar.
200 g konserverade gröna linser.
50 g sockerärtor.

Värm ugnen till 200 grader. Lägg fänkål, lökklyftor, vitlök och timjan i en ugnsform, stänk över lite olivolja och strö över chiliflingor. Lägg kycklingfilén ovanpå. Stek i 20 minuter. Ta ut ur ugnen och sänk värmen till 150 grader.
Tillsätt buljong och linser i ugnsformen och blanda ner runt kycklingen. Krydda väl med salt och peppar, och ställ tillbaka formen i ugnen i ytterligare 20 minuter. Ångkoka eller koka under tiden sockerärtorna i 3-4 minuter. Servera till kycklingen oh linserna.

Vita bönor med ost och ryggbiff med crème fraiche- och pepparsås.
Foto: Bonner fakta
DAG 6
Brunch: Vita bönor med ost.
Middag: Ryggbiff med crème fraiche- och pepparsås.
Kalorier: 770 kcal

Recept middag (2 portioner) - 510 kcal
2 dl köttbuljong.
10 cl rött vin.
Salt och peppar.
2 ryggbiffar (cirka 225 g vardera).
En nypa biffkrydda/rub.
1 tsk smör.
1 tsk olivolja.
2 msk crème fraiche.
2 tsk blandade pepparkorn, grovt krossade.
2 stora nävar blandade sallatsblad.

Häll buljong och vin i en liten kastrull och koka livligt i cirka 10 minuter så att det kokar ihop. Krydda med en nypa salt. Krydda biffarna med en nypa biffkrydda eller rub, och låt köttet bli rumstempererat. Ställ stekpannan på hög värme och ha i smör och olja. Låt värmen förbli hög, och stek biffarna i 3 minuter på ena sidan för medium eller 2 minuter om du vill ha biffen blodig. Vänd och stek i ytterligare 2 minuter för medium eller 1 minut för blodig.
Häll i den reducerade buljongen, crème fraiche och krossad peppar. Blanda väl och låt puttra i ytterligare en minut. Servera en grönsallad till.

DAG 7
Brunch: Portabella med pocherat ägg och lax.
Middag: Harissakyckling.
Kalorier: 740 kcal

Recept middag (2 portioner) - 420 kcal
2 kycklingbröstfiléer.
4 tsk harissa.
Salt och peppar.
1 msk olivolja.
1 msk pinjenötter.
4 stora nävar babyspenat.
2 hackade salladslökar.
1/4 tärnad gurka.
2 tärnade tomater.
200 g små vita bönor, avrunna och sköljda.
1 msk russin.
En näve bladpersilja, hackad.
En näve mynta, hackad.

Värm ugnen till 180 grader. Gnid in varje kycklingfilé med 2 tsk harissa och lägg i en ugnsform. Ringla över olivoljan, krydda med peppar och stek i ugnen i 25 minuter eller tills kycklingen är genomstekt. Ta ut kycklingen ur ugnen, låt svalna något och strimla den.
Lägg pinjenötterna i en torr stekpanna och rosta på medelhög värme i ett par minuter. Dra av från värmen så snart de börjar få färg eftersom de snabbt kan bli brända. Lägg spenatbladen i en skål och tillsätt salladslök, gurka, tomat, bönor, russin och kryddörter. Lägg kycklingen ovanpå och strö över pinjenötter.

Källa: recept & bilder.

Kommentarer

Populära inlägg