Yoga, Tai Chi, Meditation, Mindfullness, Vad är bäst?

 Under pandemin började jag att trän Tai Chi hemma med hjälp av online träningar med Dr Jahnke. Medans Yoga, Meditation och mindfullness övningar är något jag utövat under många, många år.  Jag kan väl tycka att man ska prova sig fram, hitta det som funkar för en själv. Allt funkar inte för alla, utan att själv känna efter vilka behov man har, vad som kroppen svarar på, och som man känner man mår bra av.

Men det kan vara svårt om man är ny att veta skillnaderna. Så här kommer en förklaring om hur  Dr Jahnke ser på det hela.

"De uppnår alla samma fördelar fysiologiskt, mentalt-emotionellt och andligt med mindre skillnader.

För att påbörja någon av dessa måste man helt enkelt bestämma sig för att börja engagera sig i det val man gör. Och vad är avsikten med träningen? Vad är det du vill uppnå? 




Det finns tre viktiga fokuspunkter: 1. Kroppsfokus, 2. Andningsfokus, 3. Fokus på sinnet.

KROPPSFOKUS: I meditation och mindfulness sitter man vanligtvis i stillhet. I Tai Chi, Yoga – Qigong  – rör man kroppen. Här är kroppsjusteringar centrala.

ANDNINGSFOKUS: I alla övningsmetoder är andning en kraftfull egenskap.

SINNEFOKUS: Karaktären hos var och en av övningsmetoderna är att reducera distraktion till ett fokus på nuet - att öka närvaron.

Så i slutändan handlar det om övning och alla metoder är utmärkta för att generera de utlovade fysiska, känslomässiga och andliga fördelarna. Det som gör den "mest hjälpsamma" praktiken är faktiskt att använda - FAKTISKT ANVÄNDA, aktualisera - metoderna för att odla kropps- och sinnesfunktioner samt att öppna sig för de transpersonliga aspekterna av jaget. Detta – aktualisering – kräver disciplin och fokus.

Sammanfattningsvis - de olika metoderna är alla desamma. Skillnaden ligger i dina preferenser och att upptäcka hur du gör din egen personliga praktik med mindre och mindre distraktion. Det betyder - du får bestämma - vara medveten. Detta innebär också - du får utmana dig själv att hitta en kombination av KROPP, ANDNING OCH SINNE som passar och inspirerar dig så att du faktiskt fortsätter att träna konsekvent i ditt liv."

Så egentligen betyder det, det viktiga är att du börjar träna, gör det på ett regelbundet vis, så kommer du må så mycket bättre! Bara gör det! Och välj helt enkelt den form som du trivs bäst med.

För min del så ger Yin Yoga mej allt detta. Jag älskar det verkligen, och funkar bäst för mej nu, där jag befinner med i livet. För 10 år sedan hade jag andra behov/träningsformer. Men yogan har jag haft i säkert 25 -30 år , bara i olika form.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Pil Pil räkor...

kom i kontakt med ditt kraftdjur..

Vilken ärkeängel tillhör ditt stjärntecken?