Kokos olja

Jag vet inte hur det är för er, men jag fick i alla fall lära mig att kokosfett är det värsta fettet för kroppen, för många år sedan då jag utbildade mig till Hälsokostrådgivare. Man sa att det är det enda fettet som kroppen inte kan bryta ner, och lagras därför i kroppen.

Men det är så fel, säger nya rön, Kokos är en av de bästa fettkällorna. Det vet man i många andra länder, och många börjar nu förspråka det fantastiska med kokos. På ett hälso reatreat jag var på  2011, förespråkade de 2 dietisterna just Kokosolja, men det måste vara RÅ Kokos, alltså inte raffinerad utan, så naturlig som möjligt.

Grejen är att kokosolja är utmärkt för både hälsa och hud, alltså invärtes och utvärtes bruk. har du torr hud, eller kanske åldrad, oelastisk hud så testa kokosolja! Men testa även att byta ut fetterna i din mat  till kokosolja, och smörj även din hud från insidan. Det finns massor av produkter, både oljor, bodybutter, gel m.m.

 Kokos & Huden:
Allt vi smörjer in i huden kommer in i kroppen.  (men allt tas inte upp av huden däremot) Välj produkter utan kemikalier och mineraloljor (paraffin, vaselin) som inte ger en belastning på kroppens avgiftning samt stör hudens naturliga rytm, vilket istället kan ge motsatt effekt. Använd inte heller oljor som härsknar snabbt (fleromättade).  Bruna ålderfläckar består av oxiderade omättade fetter (lipofucinpigment) och förebyggs av kokosolja och antioxidanter. Kokosoljan är perfekt att använda till massage då dess små molekyler lätt sjunker in i huden.Oljan gör också strukturen i bindväven stark och smidig.

Användning av kokosolja:
Kokosoljan används absolut i matlagning till stekning, wok, fritering och i soppor och grytor, men jag fick även lära mig att göra ``raw chocklatballs med kokosolja som fett, och då blir det riktigt nyttigt godis. Så testa och byt är du vill. Funkar även på mackan. 

Man kan ta en matsked för att dämpa hunger eller blodsockersvängning.
Terapeutiskt kan man ta 3-6 matskedar om dagen . Den mängden laurinsyra räcker för att bygga upp immunförsvaret. Energin i kroppen ökar och suget efter socker- och stärkelserik kost minskar. Börja med en matsked och trappa upp så att matsmältningen hinner anpassa sig.

Ämnesomsättning: 
Kokosfett bidrar till balans i sköldkörteln och utsöndringen av sköldkörtelstimulerande hormon, TSH, och bidrar till att balansera vår ämnesomsättning, så vi kan  lättare att hålla vikten. TSH bidrar till att sänka det ”onda” kolesterolet genom omvandling till bl.a. antistresshormonet DHEA, som är enormt viktig för förebyggandet av hjärtsjukdomar, diabetes, senilitet och andra s.k. ålderssjukdomarna. Det finns mängder av personer som tappat massor i vikt då de bytt ut  fett i kosten mor kokosolja.  Våra celler mår mycket bättre utan härdade och processade fetter.

Immunförsvar:
Kokosfett är mycket rik på laurinsyra (en viktig fettsyra )  som också återfinns i bröstmjölk. Laurinsyran motverkar microber; virus, bakterier och svamp som Herpes Simplex, cytomegalovirus, influensa, mässling, stafylokocker och streptokocker.

Kokosoljan  innehåller även kaprylsyra som har samma effekt på mikrober. Kaprylsyra gynnar goda tarmbakterier, motverkar svamp och dödar parasiter i mag-tarmkanalen.

Kokosoljan har väldigt lång hållbarhet då den ej är känslig för oxidering, vilket betyder att den inte härskanar i våra kroppar

PS: även kokosvatten börjar bli en storsäljare då man upptäckt dess hälsosamma fördelar. Det kommer i ett annat blogginlägg 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Pil Pil räkor...

kom i kontakt med ditt kraftdjur..

Vilken ärkeängel tillhör ditt stjärntecken?