10 tecken på magnesiumbrist...

Jag har tagit upp magnesiumets betydelse tidigare, men nu har jag hittat en intressant artikel av Mikaela Bjeering som jag gärna återger här i sin helhet.

"Magnesiumbrist är en mycket vanligt förekommande näringsbrist och väldigt många lider av för låga nivåer utan att veta om det. Eftersom magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.


Betydelsen av magnesium i kroppen

En stor mängd livsviktiga kroppsfunktioner är beroende av tillräckliga mängder magnesium för att fungera optimalt och däribland över 300 enzymreaktioner. Muskler, hjärt- och kärlhälsan, nervsystemet, skelett och hjärnan behöver alla tillräckliga mängder av magnesium för att fungera som dom ska. Magnesium fungerar även som ett koenzym till kolhydrat- och proteinmetabolismen och har en stor betydelse för reglering av blodsockerbalansen.

Varför är magnesiumbrist så vanligt?

Att magnesiumbrist är så vanligt beror mycket på att den mat vi äter är mineralfattig. En annan anledning är att vi stressar för mycket vilket får adrenalinet att flöda som gör att magnesium förbrukas snabbare. Ytterligare en orsak till att vi ofta lider brist på magnesium är att vi ofta äter en kalciumrik kost. Högt intag av kalcium minskar magnesiumupptaget som då skapar en obalans mellan de två mineralerna. Här följer några vanliga bristsymptom för magnesiumbrist.
1. Sömnproblem
Magnesium har en viktig roll i det centrala nervsystemet och utan tillräckligt av mineralet kan sömnproblem uppstå. Magnesium hjälper oss att slappna av, känna ro och gör att vi sover bättre. Magnesium har även en betydelse för REM-sömnen, vilket är den sömncykel som ger din kropp och hjärna den vila som behövs för återhämtning. 
2. Muskelkramper
Muskelkramper är både smärtsamt och obehagligt. Muskelkramp är resultatet av muskelspasmer, vilket är ofrivilliga muskelsammandragningar. Magnesium bidrar till att muskler i kroppen kan slappna av. Magnesiumbrist kan därför ligga bakom återkommande kramper.
3. Lättretlighet, ångest eller depression
Magnesium är den mineral som bidrar med den mest kraftfulla avkopplingen. Om du upplever lättretlighet, ångest eller depression så kan det vara ett tecken på att det centrala nervsystemet påverkas av magnesiumbrist. 
4. Utmattning, trötthet, allmän svaghet
Magnesium bidrar till att minska trötthet och utmattning. Med för lite magnesium i kroppen så har vi svårt att slappna av, både i musklerna och i inre delar som blodkärl och hjärta. Utan tillräckligt med magnesium kommer kalium att utsöndras ur kroppen vilket framkallar, spänningar, svaghet och till sist utmattning. 
5. Högt blodtryck
Många människor lider av högt blodtryck trots att de har äter hälsosamt. Magnesiumbrist kan vara svaret eftersom mineralet hjälper till att utvidga blodkärlen. När du inte har tillräckliga mängder magnesium i kroppen så drar blodkärlen ihop sig vilket kan leda till högt blodtryck. 
6. Migrän
Migränpatienter har ofta påvisat en magnesiumbrist som förstärker spänningarna muskulaturen i hals, nacke och skuldror. Många som har återkommande migränattacker upplever en klar förbättring vid ökat intag av magnesium. 
7. Stelhet och värk
Magnesiumbrist framkallar muskeltrötthet. Om du ständigt har stela muskler i nacke och rygg eller är stel på morgonen så är det mycket troligt att magnesiumbrist är boven. Ryggskott kan även orsakas av att spända muskler drar ben och diskar ur plats. 
8. Sug efter chokladKakao är rik på magnesium. Om du har ett starkt begär efter just choklad så kan det vara ett tecken på magnesiumbrist. 
9. Mensvärk
Lider du av smärtsamma kramper under mensen så kan det vara ett tecken på att det inte finns tillräckligt med magnesium i kroppen, eftersom magnesium är den mineral som får musklerna att slappna av. 
10. Allergier
Magnesium påverkar histaminet, vilket gör att allergiska besvär kan uppstå eller förvärras vid magnesiumbrist.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Pil Pil räkor...

kom i kontakt med ditt kraftdjur..

Vilken ärkeängel tillhör ditt stjärntecken?