Halloween står för dörren...

...eller det som man firar i Barcelona är  La Castanyada,  som är Kataloniens motsvarighet och ska firas den 31 oktober. 




När La Castanyada infaller så äter man rostade kastanjer och rostade sötpotatis, väldigt mycket nyttigare än allt godis. 

I varje gathörn står små grillstånd som rostar kastanjer och sötpotatisar direkt på gatan. Det är något som skett under lång tid.



          


Och det doftar ljuvligt, men dessa "snabbmats-kiosker" står hela hösten / vintern, så länge det finns kastanjer. 






rostade kastanjer köps i fortfarande i pappersstrutar...



Man äter även "Panellets" små kakor som är ljuvliga, innehåller mandel söt potatis eller vanlig potatis (olika skolor) och pinjenätter



Bagerierna och butikerna är överfyllda av dessa ljuvliga små kakor, och till det ska man så klart njuta av lite Moscatel som kommer från området.

Men, som sagt även denna tradition börjar höra till de äldre, kidsen har blivit influerade av Halloween-firande som i USA, så för dem blir det "Trick or Treat" i skräckkostymer. Och om du frågar mig så går vi från ett nyttig intag av sötsaker tillredda av naturliga råvaror till godis fyllt av socker och kemikalier, men då är det bara ur hälsosynpunkt. Ur ett traditions perspektiv är det synd om denna fina La Castanyada -traditionen ska bli ett minna blott... men än så länge finns den!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Pil Pil räkor...

kom i kontakt med ditt kraftdjur..

Vilken ärkeängel tillhör ditt stjärntecken?