Salt lakritskola till julens gottebord...
Jag älskar lakrits, salmiak ock kola, seg kola, och kan absolut tänka mig det till julens gottebord.
Det finns mängder av liknande recept, detta är ett som jag testat och gillar...
Du behöver:
1 dl Turkisk peppar
2 dl grädde
2 dl socker
2 dl ljus sirap
lite flingsalt
(svart karamellfärg, om du vill)
Även en uns chiliflake för den som vågar ;)
Papper att linda in kolan i, eller göra gammeldags små strutar.
Gör så här:
Det finns mängder av liknande recept, detta är ett som jag testat och gillar...
Du behöver:
1 dl Turkisk peppar
2 dl grädde
2 dl socker
2 dl ljus sirap
lite flingsalt
(svart karamellfärg, om du vill)
Även en uns chiliflake för den som vågar ;)
Papper att linda in kolan i, eller göra gammeldags små strutar.
Gör så här:
Stöt eller krossa karamellerna i en mortel.
Blanda karamellsmulorna med grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull.
Koka upp och låt kolasmeten koka på svag värme till 125°C, det tar ca 40 minuter (för 1 sats).
Gör kulprovet. Droppa lite av kolasmeten i ett glas med kallt vatten. Om smeten går att forma till en kula när den har svalnat i vattnet är kolan klar.
Häll smeten i en form med bakplåtspapper.
Strö över flingsalt.
Låt svalna och skär eller klipp avlånga bitar.
Rulla in varje bit i bakplåtspapper eller brunpapper. Förvara i kylen.
Vill du att kolan ska bli riktigt svart så droppa i ett par droppar av svart karamellfärg, det blir snyggt mot de vita saltflingorna och mot pappret du lindar in dem i.
Bilder:Pinterest
Bilder:Pinterest
Kommentarer
Skicka en kommentar