Bulletproof coffee

Har du hört talas om "Bulletproof coffee"? Kaffedrinken som sägs sägs boosta hjärnan, ge dej en energikick, inflammations hämmande och rent generellt påverka din hälsa positivt. Idéen & inspirationen kommer från Tibet, där man har en klick ghee i kaffet för att kicka igång dagen.


Photo by Tyler Nix on Unsplash

Det här fick jag även när jag bodde utanför Kathmandu på ett buddistisk kloster, fast som te. Varje morgon kom det in en stor kanna te med ghee. Sedan hade man det under dagen och sippade på det under dagen. 

Ghee te i Kathmandu monastery
min frukost med ghee-tea under 4 månader


Bulltetproof coffee har även figurerat i olika keto dieter, etc. Jag har själv använt kokosolja i mitt morgonkaffe under längre tid, för att ”smörja” tarmarna, superbra för att få/behålla en hälsosam mage /tarm. Det här kaffet ger dej en jämnare energi då ditt blodsocker inte svänger upp och ner. För många försvinner sockersuget. 


Photo by Brent Gorwin on Unsplash



Kokosolja innehåller nämligen väldigt bra fetter, bland annat Laurinsyra är nästan 50% av kokosoljans fettsyror, den förbränns i levern och hjälper att skydda mot virus- och bakterieangrepp. Laurinsyra anses påverka hälsan mest positivt. Kokosolja har även visat sig bra för personer med låg ämnesomsättning, anses vara antibakteriell och är energi för vår hjärna. Sist men inte minst så är den laddad med Omega 3.


I bulletproof coffee ska man även ha ett par matskedar bra smör, helts ekologiskt, som oxå innehåller många bra och mättande beståndsdelar. 


Forskare/ undersökningar pekar mer och mer på att det är bra att ha ett minimerat ”matfönster” dvs partiell fasta. Att tex äta mellan 12-20, så att kroppen rensas / vilar under en längre tid. Vilket då gör att en koppa av den här typen av kaffe blir väldigt bra. 



Photo by Nathan Dumlao on Unsplash



Recept till 2 koppar:


2msk kokosolja, orafinerad

2msk smör/ ghee, kallt

3 dl nybyggt kaffe


Kör ingredienserna i en mixer 15-30 sek. Konsistensen ska bli härligt krämig. 


Min favorit innehåller även några chiliflakes, en liten bit färsk finhackad ingefära (eller i kryddform om du så vill), och gärna kardemumma. 

Som även de är supernyttiga, och blir galet gott. Men det finns mängder att varianter av nyttiga kryddor du kan mixa i ditt morgon-boost-kaffe. Testa dej fram till det som du föredrar. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Pil Pil räkor...

kom i kontakt med ditt kraftdjur..

Vilken ärkeängel tillhör ditt stjärntecken?