Abhayanga massage..

Regelbunden Abhyanga, ayurevedic massage, är något du enkelt kan göra själv. En massage med sesamolja, som helande och återuppbyggande och eliminera gifter från kroppen. Inte  minst viktigt så stimulerar även det fantastiska läkande må-bra hormonet oxytocin.


Massagen stärker leder och muskler.  förebygger stress, depression och utbrändhet, bli renad och föryngrad, få bättre sömn och minskad oro, få mer vitalitet och energi.

Gör det gärna på morgonen. Ett fantastiskt sätt att starta en dag. 





Så här gör du: 

Värm lite sesamolja försiktigt, viktigt att den inte blir för varm, så du bränner dej, men något varmare än kroppstemperatur. Jag brukar ta ett par, tre matskedar, det räcker gott till hela kroppen. Och du kan ta vanlig sesamolja som du köper i matbutiken, som du lagar mat med, det funkar fint. 


  1. Börja massera huvudet. Doppa fingertopparna i oljan och massera in oljan i hårbotten. Just i hårbotten tar jag väldigt lite av oljan, men masserar ordentligt.  Huvudet är en av de viktigaste kroppsdelarna att massera, så använd gärna lite mer här.
  2. Massera ansiktet och ytteröronen. Massera med hela handflatan där det går.  Jag brukar även dra efter käklinjen, massera ögonbrynen, trycka vid tinningar & tredje ögat. Öronen får gärna bli varma och röda, det stimulerar hela kroppen, inre organ fint. 
  3. Sedan går du vidare till hals, nacke och övre delen av ryggraden. Massera med öppna händer och lätta rörelser. Tryck (tapping)  gärna lite extra på nyckelbenen, stimulerar lymfsystemet. 
  4. Fortsätt med armarna. Massera med fram- och återgående rörelser längs med de långa musklerna och med cirklande rörelser över lederna. Stanna gärna lite längre runt handlederna. PÅ insidan av den  sitter ett flertal punkter som har en lugnande inverkan på stress. 
  5. Gå vidare till bröstet och mage. Över hjärtat masserar du med lätta cirkelformade rörelser.
  6. Massera alla delar av rygg och ryggrad så långt du når.
  7. Fortsätt med benen. Massera med fram- och återgående rörelser längs med de stora musklerna och med cirklande rörelser över lederna. Även runt fotlederna kan du stanna till lite extra. 
  8. Sist masserar du fötterna. Precis som huvudet anses fötterna vara en av de viktigaste kroppsdelarna att massera. Använd gärna lite mer tid för fötterna. Massera fotsulorna med hela handflatan. 
  9. Massagen tar 10–20 min.  Vänta gärna med att duscha, jag brukar gå ut på en snabb promenad efteråt, men oljan kvar. 
  10. Vid tidsbrist: gör en kort massage på 1–2 minuter med betoning på huvud och fötter.




Oxytocin:

  • är ett neuropeptidhormon i det centrala nervsystemet, en signalsubstans i hjärnan. 
  • ökar känslan av tillit och dämpar ångest, oro och aggression.  Det dämpar aktiviteten i amygdala, vilket är stressdämpande. 
  • har även en koppling till hjärt-kärlfunktionerna och regleringen av det kardiovaskulära systemet och den autonoma hjärtkontrollen.
  • sänker blodtrycket, ökar uthålligheten i relation till smärta, stimulerar tillväxt och minskar halten av stresshormoner. 
  • ökar anti-inflammatoriska och antioxidanta processer, stärker ämnesomsättningen.


Oxytocinet frigörs vid beröring och värme och är kopplat till njutning och lugn och ro, det är därför som just en varm oljemassage är så bra. 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Pil Pil räkor...

kom i kontakt med ditt kraftdjur..

Vilken ärkeängel tillhör ditt stjärntecken?